Jdi na obsah Jdi na menu
 

Veterinární okénko

 

Nemoci a léčení holubů

 

Holubí paraziti vnitřní - endoparaziti

Askaridióza - škrkavka holubí - jedná se o 2-6cm dlouhé oblé červy. Samičky červů Ascaridia culumbae  kladou až několik milionů vajíček, která mají silné obaly, a jsou odolná vůči vysokým i nízkým teplotám, i mnohým desinfekčním prostředkům. Trusem vyloučená vajíčka se mění v larvy. Pokud holub vajíčko pozře, dostávají se larvičky přes trávící trakt do krevního oběhu. Poté se larva usadí v plicích, po šestnácti dnech přechází do tenkého střeva, kde dospívá. Při velké invazi mohou škrkavky napadnout i svalnatý žaludek, nebo i perforovat, proděravět střevo, poté docházi k úhynu napadeného holuba.

 

Kapilarióza - drobní vlasovití červi, pouhým okem skoro neviditelní, délka asi 1cm. Červi nejsou vylučováni jako jejich vajíčka,  zůstávají pevně přichyceni ve střevě, kde se zavrtávají, a způsobují krvácení.

Léčba: léčí se preparáty s širší účinností od albendazolu. Hclmigal, Levamizol

Kokcidióza - střevní onemocnění způsobené jednobuněčnými cizopasníky, bičíkovci,  nejčastěji Eimeria columbarum, Eimeria labbeana. Dochází k zánětu střev, provázeným průjmem.

Léčba: úplná není možná, i zdraví holubi mají tyto cizopasníky. K velkému napadení holubů dochází, zejména pokud je nečištěný a vlhký holubník. Pokud je holubník denně čištěný, a suchý, je narušeno vývojové stadium v trusu holuba, a oocysty kokcidií se nedokáží vyvíjet. Při silné invazi se provádí léčba preparáty Solfadimidin, Sulfacox T, ESB3, Klozanit. Nepodávat současně grit a kolumbin. vyšší účinek léků dosáhneme současným podáváním vitamínu K, který zabrańuje krvácení.

Trichomoniáza - dělí se na slizniční, orgánovou a pupeční. Šíří se při oslabení organizmu, při invazi parazitů, onemocnění dýchacího traktu. Trichonas columbae je jednobuněčný bičíkovec schopný samostatného pohybu ve vlhkém prostředí. K vypuknutí choroby dochází při velkých požadavcích na odchov.

Léčba:úplná není možná, pouze se snižuje invaze preparátem Entizol - humánní - 1 tableta se rozdělí na čtvrtinu až osminu do zobáčků holoubatům. Metrozol, Avimetronid aj.

Tasemnice, plicní červi, filárie ...výskyt těchto vnitřních parazitů je pouze sporadický a nepřikládáme mu většího významu.

Po odčervení podat holubům probiotika - Avibion, nebo bílý jogurt, a vitamíny A, B-komplex

 

Holubí paraziti vnější - ektoparaziti 

 

 Čmelík - nejčastější parazit. Původem parazit některých divoce žijících ptáků. Ve volné přírodě se vyskytují zejména v hnízdech vrabců domácích (Passer domesticus), špačků obecných (Sturnus vulgaris) nebo holubů skalních (Columba livia). Z volně žijících ptáků se pak šíří i do domácích chovů okrasného ptactva a drůbeže a hojně napadá slepice, krůty, kachny i domácí holuby. Zejména čmelík kuří, který patří mezi tzv. obligatorní (nucené) vnější parazity, se živí sice převážně krví ptáků, ale v případě přemnožení nebo při nedostatku vhodnějších hostitelů napadá savce, tedy i psa a dokonce i člověka.

 Blecha, veš, všenka, zákožka, klíště, roztoč, klíšták - na fotografii je klíšťák holubí -

 

Chová-li někdo ať užitkové, nebo okrasné ptactvo, měl by věnovat náležitou péči hygieně chovu. Klece a kurníky, holubníky, je třeba pravidelně čistit, dlážky asanovat. Obecně proti všem těmto vnějším parazitům existuje celá řada preventivních opatření. Dvakrát do roka generální úklid holubníku, jednou do roka vybílení stěn vápnem, na zem lze sypat dřevěný popel, do hnízd stlát suché listí ořešáku. Při těchto úklidech je třeba důkladně vystříkat hnízda, hřady a prostě veškerý „nábytek“ vhodnými přípravky (Arpalit, Biolit, Bio Kill, horká voda s louhem). Kromě těchto hlavních úklidů je třeba provádět čestější malé úklidy, při kterých se mění podestýlka v hnízdech a odstraňuje trus a přitom přestříknout přípravky alespoň hnízda. Stejně jako na blechy, vši, všenky, zákožky, klíště, roztoče, klíštáky a jiné vnější parazity je i na čmelíky účinný sprej Diffusil V-MR. Důkladnou očistu je vhodné provádět tehdy, když jsou "domácí" mimo svůj příbytek, protože výše zmíněné přípravky jsou při vyšší koncentraci škodlivé nejen pro hmyz, ale i ptáky a savce Pokud budete tato základní hygienická opatření dodržovat, nemusíte se bát přemnožení těchto parazitů.

 

 

Holubí nemoci bakteriálního původu

 

Paratyf - Salmonelóza - většinou průjmové onemocnění, holubi mohou začít i kulhat, nebo se vyskytnou poruchy létání. Tato nemoc má formy střevní, kloubní, orgánové a nervové. Vyskytují se až v 2000 kmenech, různě silných. Slabší kmeny lze tlumit, nebo i léčit.

Prevence: kousek stroužku česneku se dá holouběti přímo do zobáčku, lze použít i sušený česnek v tabletách.

Léčba: antibiotiky tetraciklinové řady, Doxygal, CTC 50, účinnější je Gentamicin. Zabírají i novější léky na kokcidiózu - Sulfacox T, Klozanit. Léčba profylakticky - Bakteriofág.

Stafylokoková nákaza - bývá zaměnována se salmonelózou. Projevuje se kulháním, abscesy, hnisavými klouby.

Léčba: méně účinná - antibiotiky.

Ornitóza - rýmové příznaky,jednostranný zánět oka. Běžné onemocnění v chovech holubů, kde je nedostatečné větrání. I zdravý holub má v sobé bakterie typu heamophillus, chlamydie, herpesviry, mykoplasmata. Přiložené fotografie jsou jednoho holuba, je zde vidět, že jedno oko je zdravé, druhé má zánět.

K propuknutí nemoci dochází při oslabení obranyschopnosti houba.leve-oko-holuba.jpgprave-oko-holuba.jpg

Léčba: možná spíše individuálně dlouhodobým podáváním antibiotik tetracyklinové řady, zejména přípravky Ornicure, Ronaxan, Doxygal. Při silné invazi může být přenosná i na člověka.

Infekční rýma - Různé virozy, bakteriozy, plísně, jako třeba aspergiloza. Pro různé příčiny těžko léčitelná.

Prevence: podávání vitamínu A

Léčba: doxycykliny, třeba Doxygal.

Po ukončení léčby antibiotiky je nutné podávat probiotika stabilizující a regenerující střevní mikrofloru, například Avibion

 

Infekční a virová onemocnění holubů

 

Aspergilóza -  nemoc řazená i mezi infekční rýmu. Onemocnění způsobené houbou rodu aspergillus, výhradně u oslabených jedinců. Postiženy plíce, srdce, i další orgány. Tato nemoc končí úhynem napadeného jedince

Adenoviróza - cirkoviróza - značný úhyn holoubat, která měla průjem a zvracení. Je to nová nemoc, poprvé prokázaná r.1993 v USA, nyní rozšířená po celém světě. Jsou to viry způsobující oslabení imunitního systému, nemoc označovaná jako AIDS holubů. Přenos zejména kontaminovaným trusem.

Léčba: Ronidazol

Neštovice - diftérie - Původcem viru je poxvirus rodu avipoxvirus, zahrnovaný do podčeledě chordopoxivirinae, čeledě poxviridae. Neštovice mají formy kožní, při nich se objevují zpočátku vlhké ložiska, které rychle vysychají, povrch nepravidelný, žlutohnědé, nebo tmavohnědé barvy. Po zaschnutí strupy opadávají a zůstává jizva. dále mají formu slizniční, kdy v dutině zobáku a horních dýchacích cestách se objevuje pablána, která při odstrańování krvácí. Dochází k poruchám přijímání potravya dýchání, dochází k úhynům. Forma kožní i slizniční se může objevit společně.

Prevence: očkování

Paramyxoviróza - pseudomor - velmi závažné onemocnění. Nejprve jsou holubi snadno unavitelní, pospávají. Později průjem vodnatého charakteru.

Nervové příznaky: zkroucení krku, obrna, ztráta rovnováhy. Holubi po vyplašení naletí na stěnu, nebo se převrátí. Při zobání zrní holub zvrátí hlavu na stranu, a zobne vedle zrna. Při pokročilém stadiu nemoci holub nedokáže sám přijímat potravu.

Prevence: povinné očkování injekční, vakcína NOVIBAC - PARAMYXO, PHARMAVAC Col.2

Rotaviróza - přenos přímým stykem, i přenesenými vejci. Většinou způsobují nádorové onemocnění.

Reovirové infekce - viry rodu Reovirus (orthoreoviry) jsou v živočišné říši všeobecně rozšířené. Byly izolovány u ptáků postižených respiračními i střevními příznaky, ale i u ptáků bez klinických projevů onemocnění (subklinické infekce). Některé kmeny způsobují stav snížené imunity. Ptáci přežívající infekci získávají aktivní imunitu. Existuje možnost přetrvávajícího (perzistentního) vylučování viru i u imunních zvířat.

Herpesvirová infekce - inkluzní hepatitida - průjem, nezájem o krmivo, zvracení, vyšší žíznivost, velmi těžké onemocnění. Nozdry zalepené hlenem, dýchací potíže, neschopnost letu.

Léčba: není známá

Prevence: společné očkování s vakcínou proti paramyxoviroze: COLINAX NH,  PHARMAVAC - COLUMBI 2.

 

Poruchy látkové výměny, poruchy metabolismu holubů, nemoci z podvýživy holubů

 

 

 

Avitaminóza  A:

Vitamin A - retinol – nedostatek vitamínu A se projevuje snížením citlivosti zraku, vysycháním oční rohovky, vitamín A podporuje růst a zvyšuje odolnost proti infekčním nemocem. Při předávkování vitamínem A podrážděnost, poruchy vývoje.

Přírodní zdroj: žloutky, máslo, mrkev, nať  petržele, jeřabina, paprika, špenát, žlutá kukuřice.

(Combinal A)

Avitaminóza  B:

Do skupiny vitaminu B se řadí:

Vitamín B1 - tiamin

Vitamin B2 - riboflamin

Vitamin B3 - Niacin- kyselina nikotinová

Vitamin B5 - pantenol - kyselina pantotenová

Přírodní zdroj: v semenech

Vitamin B6 - piridoxin

Vitamin B- folacin - kyselina listová

Přírodní zdroj: tmavě zelené rostliny

Vitamin B12 - kobalamin

Vitamin H - biotin

Přírodní zdroj: droždí, vaječný žloutek, soja, ořechy.

 – nedostatek vitamínů skupiny B se projevuje zvýšenou embrioinální úmrtností a zpomaleným růstem mláďat, nervová soustava bývá vážně poškozena.

Přírodní zdroj: pivovarské droždí, kefír, acidofilní mléko, slupky obilnin (otruby)

(B-komplex,pangamin)

Avitaminóza  C:

Vitamín C - kyselina askorbová - zvyšuje energetickou produkci látkového metabolismu, a tím pomáhá dostatečné tvorbě protilátek (lepší překonávání stresových situací a nízkých nebo vysokých teplot). Ptáci si většinou dokáží vitamín C vytvořit v dostatečném množství sami. Při nedostatku vitamínu C je malátnost, únava, snížený příjem potravy. Při podání vysokých dávek vitaminu C dochází k průjmům.

Přírodní zdroj: šípky, nať petržele, černý rybíz, jahody, křen, zelí, paprika.

Avitaminóza  D:

Vitamin D - kalciferol – nedostatek vitamínu D způsobuje Rachitídu mláďat, svalovou slabost, snížený příjem potravy. Při předávkování může dojít k odvápnění měkkých tkání, narušení růstu, poškození ledvin. Vitamín D se v těle vytváří působením slunečního záření z provitamínů. Musí se doplňovat při zimním nebo časně jarním odchovu a ve voliérovém chovu.

Přírodní zdroj: žloutko, máslo, mléko

( Infadolan, Combinal D3 )

Avitaminóza  E:

Vitamín E - tokoferol - podporuje pohlavní činnost, nedostatek způsobuje degeneraci svalstva a nervové poruchy. Při předávkování vitamínem E dochází k průjmům.

Přírodní zdroj: kukuřice, hrách, kukuřičný olej, olej z obilných klíčků, sójový olej, vajíčka, špenát.

(Combinal E )

Avitaminóza  K:

Vitamin K - filokikon – nedostatek vitamínu K se projevuje zvýšeným krvácením a zhoršenou srážlivostí krve.

Přirozený zdroj: soja, oves, pšenice, sojový olej, špenát, žloutko, zelený čaj.

(Combinal K1)

Avitaminóza  H:

Vitamín H - biotin - má přímý vliv na kvalitu peří, jeho nedostatek způsobuje poruchy ve vývoji peří, které je řídké, matné, nedostatečně přiléhá k tělu

Přírodní zdroj: droždí, vaječný žloutek, soja, ořechy.

(Roboran H)

Dna: - nedostatek minerálních látek

– porucha látkového metabolismu a poškození  činnosti ledvin, nedostatečný přísun vitamínu A. Soli kyseliny močové se ukládají v kloubech a v okolí šlach, příznaky: pohybové poruchy, ptáci namáhavě létají, mají opuchlé klouby a později jsou apatičtí a leží na zemi.

 

 

Otravy

 

Otravy mohou vzniknout krmením plesnivým krmivem, mořeným zrním, návnadovými jedy, nebo předávkováním léků, nebo vitamínů.

 

 

 Jako první pomoc lze podat holubům mléko, to je dobrý protijed při otrávení minerálními jedy, lze použít i bílek, nebo vyvolat průjem, nejlépe lněným olejem, a vyhledat pomoc veterináře. Obyčejně však přichází pomoc pozdě, zejména, požil li holub mnoho jedu.

 

 

 

 

 

 Zadržení vejce

 

Dochází k němu u mladých holubic, zpravidla jen u prvního vajíčka. Kloaka je ještě příliš úzká, případně svalovina ještě není schopna vejce vytlačit. K problémům při snášení může dojít ve venkovních voliérách při náhlém poklesu teplot. Holubice je načepýřená, většinou v hnízdě, často není ani schopna vysílením sama vzlétnout. Pokud jí neposkytneme okamžitou pomoc, většinou během několika hodin hyne.

Tyto problémy jsou snadno rozpoznatelné. Okolí kloaky je začervenalé a nateklé, stejně jako celé zadní břicho, někdy jsou patrné obrysy vejce.  Tuto začervenalou oblast je vhodné jemně masírovat s použitím stolního oleje. Když pak holubici zavineme do vlhkého, teplého ručníku, většinou se povede vejce snést. Rovněž lze holubici umístit do menší klece, vyhřívané na 33 stupňů Celsia. Jako zdroj tepla se nejlépe osvědčuje lampa s infračervenými paprsky.

Jinou variantou tohoto problému je případ, kdy v důsledku nedostatku vápníku a dalších minerálních látek se vůbec nevytvoří skořápka. Ani tehdy se nedaří měkké vejce vytlačit z vejcovodů. Vajíčka bez skořápky se mohou vytvářet, pokud nánásleduje mnoho snůšek po sobě, a holubice je příliš vyčerpaná. Holubici můžeme i pomoct tím, že jí do kloaky kápneme kapátkem, nebo injekční stříkačkou, pár kapek stolního oleje.

 

 

 

Jako prevence se osvědčuje podávání vitamínů, minerálních látek, a rybího tuku.

 

Zlomeniny

 

Téměř pokaždé by se mělo s poraněným holubem jít k veterinárnímu lékaři, který zlomeninu správně odborně srovná a zafixuje do klidové polohy. Zlomenina křídla se vyléčí za 2-3 týdny.

Zlomenina zobáku se někdy dá zvenku slepit vteřinovým lepidlem, ale často je potřeba po dobu několika měsíců krmit jen drobným zobem.

Léčení zlomenin dlouhých ptačích kostí je zdlouhavé, jelikož tyto kosti ptáků jsou duté.

 

 

Poškození opeření

- při ohoření jsou pera kratší, páchnou spáleninou,- při zasažení ropnými látkami je peří mastné a špinavé (hnědé, černé),- při zasažení čistícími prostředky je peří lámavé a přesušené, pták se vyhýbá vodě,- při zasažení lepovou pastí je peří slepené a lepkavé, brání ptáku v pohybu,- při zasažení barvami je peří zatvrdlé, slepené a obarvené. Nutná je rychlá pomoc! První pomoc doma- špinavé peří omyjeme saponáty (např. na mytí nádobí) nebo nejprve vhodným rozpouštědlem (lepidlo, barva), opláchneme vlažnou vodou,- ptáka uložíme do sucha a teploty mezi 15 - 20 ?C (drobné ptáky až do 25 ?C),- nebo ptáka co nejrychleji (týž den) předáme do nejbližší SHŽ.Co hrozí při zanedbání pomoci?- pták polyká nečistotu ve snaze se očistit sám a může se otrávit,- některé látky (olej, nafta aj.) se vstřebávají kůží,- pták s poškozeným opeřením může promoknout, prochladnout a uhynout,- není-li schopen létat, je brzy uloven šelmou nebo dravcem a nenajde si dostatek potravy.Regenerace opeření trvá 6 - 10 týdnů! Je-li peří ohořelé, musí pták celý nejprve přepelichat (děje se v létě), teprve pak může být vypuštěn.  

 

- pták je malátný, neulétne a nechá se chytit,- může mít průjem (má trusem potřísněné okolí kloaky a peří ocasu),- odmítá potravu a může být vyhublý,- spí schoulený v načepýřenou kouli,- může být vyhublý. Nutná je rychlá odborná pomoc - veterinář! Nesnažte se pomáhat sami! Hrozí i nemoci přenosné na člověka - tuberkulóza (TBC), salmonelóza, ornitóza, listerióza. Většina ptačích chorob člověka neohrožuje, ale ty nebezpečné pozná správně pouze odborník. Dodržujte hygienu, nemocného ptáka oddělte od svých vlastních zvířat a od dětí! Umístěte jej do krabice, kterou po předání ptáka odborníkům spalte. 

 

Vyhladovění, zeslábnutí

- pták vypadá jako nemocný, je malátný, nechá se chytit,- má zelený průjem (tzv. hladový),- je velmi vyhublý.Tato situace nastává- v zimě za dlouhých mrazů nebo při hlubokém sněhu,- v létě za dlouhých dešťů a při ochlazení.  Nutná je rychlá odborná pomoc!

První pomoc doma

Ptáka odchytíme a umístíme v teple. Nedávat rychle do místa s velkým (10°C a více) teplotním rozdílem od venkovní teploty, nebezpečí teplotního šoku! Kapátkem mu podáme směs syrového žloutku a coca-coly. Co nejdříve předáme odborníkům! Velmi zesláblí ptáci musejí být zprvu krmeni násilím snadno stravitelnou potravou. Jinak zemřou hlady. Rozpoznat ptáka nemocného a pouze vyhladovělého zvládne jen odborník!